home / blog / De 7 oorzaken van knelpuntberoepen volgens onze HR-scan
terug naar overzicht

De 7 oorzaken van knelpuntberoepen volgens onze HR-scan

2016-11-07

Oorzaken van knelpuntberoepen benoemen is geen nattevingerwerk. Daarom namen wij tijdens onze HR-scan begin dit jaar 113 Vlaamse bedrijven onder de loep die kampen met niet-ingevulde vacatures. Samen met de IDEA 4U kwamen we zo tot enkele verrassende resultaten die we graag met jou delen.

Vandaag geven we een antwoord op de vraag: waarom is het zo lastig om de juiste kandidaat te vinden voor knelpuntprofielen? Ofwel:

De 7 oorzaken van knelpuntberoepen:

1. 60% van de kandidaten heeft te weinig professionele ervaring

Knelpuntvacatures met een grote verantwoordelijkheid vragen om mature kandidaten met voldoende werkervaring, die bovendien direct inzetbaar zijn. Dergelijk profielen zijn dun gezaaid of stellen hoge eisen.

2. 40% van de kandidaten heeft onvoldoende vakkennis

Gespecialiseerde jobs, bijvoorbeeld voor techniekers en operatoren, vragen om gespecialiseerde vakkennis. Geen sinecure in nichemarkten en in een wereld waarin het productieproces ingericht wordt op maat van het bedrijf.

3. 23% van de profielen kamp met een instroomtekort van nieuw-afgestudeerden

Ondanks initiatieven van de overheid om bijvoorbeeld technische richtingen aantrekkelijker te maken, studeren er elk jaar te weinig jonge professionals af om aan bepaalde vragen op de arbeidsmarkt te voldoen.

4. In 21% van de gevallen speelt een gebrek aan flexibiliteit een belangrijke rol

Nachtwerk, ploegwerk, seizoensarbeid,... Niet iedereen staat te springen om in een flexibel arbeidsregime te werken. Maar groenten moeten nu eenmaal op een vast moment in het jaar geoogst worden, om maar een voorbeeld te noemen.

5. 19% ziet zijn geschikte kandidaten ingepikt worden door de concurrent

Gegeerde kandidaten stellen alsmaar meer eisen in een arbeidsmarkt van vraag en aanbod. Daarom zien sommige bedrijven de concurrent met hun potentiële werknemers gaan lopen.

6. 18% van de kandidaten beschikt over onvoldoende talenkennis

We leven in een global village. Talenkennis is heel belangrijk op de werkvloer. Om te communiceren met de klant, maar ook met de collega's. Daardoor vinden kandidaten die moeite hebben met het Nederlands of geen mondje Frans of Engels praten moeilijker een job.

7. 15% van de kandidaten is onvoldoende gemotiveerd

Medewerkers moeten zich goed voelen in hun job en met hun volle goesting aan de slag gaan. Is dit niet zo, dan is dat een slechte zaak voor het bedrijf en de werknemer. Want elke succesvolle samenwerking start met de juiste motivatie.

Let's Work formuleert een antwoord op de 7 oorzaken van knelpuntberoepen

Als HR-partner nemen wij onze verantwoordelijkheid en werken wij innoverende wervingsstrategieën uit om met elk van deze 7 uitdagingen om te gaan. Zodat de knelpuntvacatures van onze klanten wel ingevuld raken. Eén daarvan, maar lang niet de enige, is internationale rekrutering vanuit Roemenië en Portugal. Wil je ook onze andere strategieën kennen? Maak dan snel een vrijblijvende afspraak met een Let's Work-specialist in jouw buurt.

PS Ook de overheid heeft een verantwoordelijkheid

Wij zien ook een opdracht voor de overheid: voer een systeem van duaal leren in, zoals in Duitsland. Dat is de ideale combinatie van leren en werken op de bedrijfsvloer. En uit onderzoek van Businesseurope blijkt dat duale leersystemen bijdragen tot een lagere werkloosheid, een hogere arbeidsparticipatie en meer economische groei.