home / blog / Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk
terug naar overzicht

Veiligheid en gezondheid op het werk

2022-04-28

We vieren vandaag, donderdag 28 april 2022, de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Safety first dus vandaag! Matteo Simoni, alias de smos uit het gelijknamige tv-programma op VTM, leerde ons er indertijd alles over. Maar ook bij Let’s Work zijn we op vandaag dag in dag uit bezig met jouw veiligheid en welzijn op de werkvloer.

Het thema voor dit jaar: stress op het werk. Een hot topic, want stress op het werk kan leiden tot chronische vermoeidheid, burn-out en depressie. Heb jij ook wel eens last van extreme stress?

Het bewaken van een gezond stressniveau binnen een bedrijf is een gedeelde verantwoordelijkheid van de organisatie én de medewerker. Geen evidente opdracht, maar we hebben goed nieuws!

Let’s Work bezorgt jou een aantal praktische handvaten om jouw stressniveau op peil te houden . Ontstress je even mee?

Tip 1 – Vind je stressfactoren en pas je stressreactie aan

Noteer een tweetal weken nauwkeurig je activiteiten: schrijf op wat je voelt en denkt. Welke mensen en omstandigheden bezorgden je spanning, in welke setting was dat en hoe was je reactie? Heb je geroepen? Ging je chocolade eten? Ben je gaan wandelen?

Deze notities geven je inzicht: welke situaties bezorgen je meest stress? Je ontdekt patronen in de stresssituaties én in je reacties erop. Kies voor beweging wanneer je gestresseerd bent of plan gericht een avondje uit met vrienden om je gedachten te verzetten. Lijst die nieuwe gewoonten op en je zal snel resultaat zien. Wedden dat je binnenkort minder stress ervaart bij dezelfde situatie?

Tip 2 – Batterijen opladen

Ontkoppelen, herbronnen, deconnecteren… Plan regelmatig een oplaadmoment in waarbij je niet bezig bent met óf denkt aan het werk.

Zorg daarbij voor totale ontspanning. #offline op elk vlak: geen mails, geen telefoons of berichten over het werk.  Op die manier kan je je brein echt verfrissen en kom je nadien met nieuwe energie terug.

Tip 3 – Praten helpt

We zeiden het al eerder: stressmanagement op de werkvloer is een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en medewerker. Aarzel dus niet om zaken bespreekbaar te maken bij je verantwoordelijke. Benoem op een positieve manier je bezorgdheden en geef aan wat je nodig hebt om je stressfactoren onder controle te hebben. Baseer je hiervoor op jouw lijst uit tip 1.

Tip 4 – Laat je ondersteunen

Het lijkt simpel, maar velen onder ons blijven nog te lang ter plaatse trappelen en zelf naar oplossingen zoeken. Aanvaard de hulp die je wordt aangeboden door een ervaren collega of ga er zelf actief naar op zoek. Durf vragen stellen en check  het aanbod aan opleidingen of workshops dat je werkgever aanbiedt (timemanagement, assertiviteit, sport). Je bent nooit te oud, te jong (of te gestresseerd?) om bij te leren. 

Helemaal opgeladen om de stress te lijf te gaan?