home / blog / Verandering naar zomeruur
terug naar overzicht

Is het zomeruur een streep door mijn rekening?

2021-03-24

Is het zomeruur een streep door mijn rekening?

 

We zijn weer zover: in de nacht van 27 maart op 28 maart schakelt onze klok een versnelling hoger en draaien we om 2u ’s nachts ons horloge een uur vooruit. Bye natuurlijk slaapritme, ciao biologische klok!

Maar niet voor jou, want jij bent misschien die nachtraaf die we op de meest onmogelijke uren op de werkvloer terugvinden? Wanneer iedereen ligt te ronken, houd jij de boel recht en kunnen jouw collega’s op hun twee oren slapen.

Minder werken, minder centen?

Maar hoe zit dat met de betaling van jouw nachtelijke arbeid? 2 uur wordt in no-time 3 uur en dus zal wie tijdens deze nacht in ploegen werkt een uur minder moeten presteren. Een uur minder gewerkt is een uur minder betaald, horen we je denken? Wacht, zo’n vaart loopt het niet.

Vele werkgevers lossen dit handig op door de medewerkers die aan de slag zijn tijdens de omschakeling naar zomertijd, ook te laten werken tijdens de omschakeling naar de wintertijd in oktober. In de maand maart ontvang je dan de vooruitbetaling van dat ene uur dat je in oktober extra zal presteren. Problem solved!

Ok, maar niet in alle werkomgevingen is het mogelijk om de shiften op deze manier te organiseren. Misschien werk jij enkel in de nachtploeg tijdens de omschakeling naar de zomertijd en niet naar de wintertijd of omgekeerd?
Als we ervan uitgaan dat een normale werkdag 8 uren duurt, dan wordt het loon als volgt betaald:
Wie enkel werkt tijdens de verandering naar het zomeruur ontvangt het normale loon voor 8 uur, ook al werk je slechts 7 uur. Werk je enkel tijdens de omschakeling naar het winteruur en presteer je dus 9 uur in plaats van 8u, dan ontvang je loon voor de volledige 9 uur. Simple comme bonjour!

Jetlag, is that you?

Niet aan het werk maar net diep in dromenland tijdens de omschakeling? Dan denk jij wellicht meteen aan het uur slaap dat je verliest. In principe kost het weinig moeite om je klok te verzetten. Maar je biologische klok aanpassen vraagt meer dan een druk op de knop.
Je bent vermoeider bij het opstaan dan wanneer je ging slapen de avond voordien. Je voelt je minder energiek en ook jouw hongergevoel maakt rare sprongen. De oorzaak? Het rommelt in je hormoonhuishouding. De wetenschappelijke rimram gaan we je echter besparen. De vraag is vooral: wat kan je zelf doen om de omschakeling  fris en fruitig door te komen?

3 tips to survive

  • Ga in de week voorafgaand aan de zomertijd al een kwartier eerder naar bed en spring een uur vroeger uit de veren. Zet je horloge op zaterdag na 18u alvast op zomertijd. Wennen is winnen!
  • Vermijd koffie of alcohol vanaf zaterdagmiddag.
  • Zoek meteen het licht op nadat je bent opgestaan: zwier de gordijnen of deuren open en trek een sprintje door je tuin.

Of wintertijd en zomertijd eigenlijk nog wel zin heeft, dat laten we liever in het midden. Dat het een grotere impact heeft dan velen denken, is overduidelijk. En wat ook zeker is… een gewaarschuwd man is er twee waard. Brace yourself, zomeruur is coming!

Vragen over het zomeruur en/of de uitbetaling van je loon? Vul hier het contactformulier in en stel je vragen rechtstreeks aan je vertrouwde kantoor.