home / blog / opleidingen
terug naar overzicht

Leren op maat van het individu

2023-07-03

Let’s Work zet doordacht en duurzaam opleidingsplan op als antwoord op diverse leerbehoeften


16 jaar heeft ze intussen op de teller staan bij Let’s Work. Caroline De Laere startte als consulente en werd District Manager. Intussen zet ze ook mee de lijnen uit als Learning & Development Manager. Een pittige, dubbele rol, dat mogen we wel zeggen. “Maar aan energie, inspiratie en uitdaging geen gebrek”, steekt Caroline van wal. Wat volgt is een enthousiaste, brede glimlach waardoor we à la minute nieuwsgierig worden.

“Die glimlach heb ik te danken aan de energie die ik haal uit mijn job als L&D Manager. Een nieuwe rol die gaandeweg is ontstaan uit de groei van Let’s Work en het toenemende belang van training en opleiding. We willen met Let’s Work dankzij ons volledig uitgewerkt opleidingsplan nieuwe medewerkers op de beste manier onthalen en zo vlot mogelijk operationeel maken. Onze mensen met ervaring willen we blijvend versterken en samen met hen in de diepte duiken.”

“Ik geef zelf ook training. Weet je wat ik daaruit al geleerd heb? Mensen kunnen je écht verbazen. Ik werk bijvoorbeeld regelmatig met rollenspelen. De ene krult de neus en kijkt een andere kant op. De andere is bloednerveus en gaat met een klein hartje toch de uitdaging aan. Veelal komt dat dan uit onverwachte hoek. Hop, uit die comfortzone. Daar heb ik oprecht bewondering voor.”

Waarde creëren

“En als ik dan zie hoe onze collega’s nieuwe zaken oppikken, hoe ze durven kritisch zijn en meedenken, hoe ze met onze tips aan de slag gaan enz. Dat gevoel van waarde creëren voor iemand anders en de dankbaarheid die daaruit volgt… Geef toe, wie wordt daar niet warm van?”

“Die waarde is voor elke collega bovendien ook anders. Daar willen we met Let’s Work op inspelen door onze opleidingen zo gevarieerd en interactief mogelijk te maken, opdat ze voor iedereen interessant zijn. Denk aan fysieke versus online opleidingen, video’s, post-its, bookwidgets, spelgewijs leren…”

Verschillende leerbehoeften, gedeelde verantwoordelijkheid

“De uitdagingen bij nieuwe medewerkers zijn bijvoorbeeld anders dan voor geroutineerde collega’s. Elke starter heeft nl. een ander verhaal, andere interesses en ambities, zelfs een ander potentieel. Voor wie al een tijdje in dienst is bij Let’s Work gaan we dan vooral op zoek naar manieren om te blijven triggeren. Dan komen een aantal belangrijke vragen bovendrijven. Worden zij voldoende uitgedaagd? Wat zijn hun ontwikkelvragen? Hoe kan Let’s Work daar een antwoord op bieden?”

“Door aan verschillende leerbehoeften te voldoen geloven we dat nieuwe informatie beter blijft hangen. We gaan dan ook zelf actief op zoek naar die leerbehoeften door op regelmatige basis formeel of informeel in gesprek te gaan met onze mensen. Al is het ook aan elke Let’s Worker om initiatief te nemen en die behoeften aan te geven. Zo kunnen we er actief mee aan de slag. Dankzij die gedeelde verantwoordelijkheid groeien mensen op eigen tempo naar een rol van sparring partner voor onze klanten en kandidaten.”

Van recruiter tot sparring partner

“En net dat is belangrijk: die diepgang zorgt voor nog meer uitdaging in hun werk. We streven samen naar een next level. Enerzijds door bijvoorbeeld een reeks opleidingen voor gevorderden of een module van Franse lessen specifiek voor recruitment doeleinden aan te bieden.”

“Anderzijds brengen we die diepgang ook meteen in de praktijk. Denk maar aan: jobdagen organiseren, juridische kennis delen, nieuwe instroomkanalen uitproberen, rekruteren zonder grenzen. Je voelt echt dat mensen daaruit voldoening halen. Dan hangt er een bepaalde energie…alsof ze een boost gekregen hebben, een duwtje in de rug of een welgemeend schouderklopje. En dat stemt mij blij, want bij Let’s Work geloven we echt dat een job met voldoening ervoor zorgt dat je positiever in het leven staat.”

Groeitrajecten naar een nieuwe rol

“Daarnaast willen we ook onze mensen actief ondersteunen in de groei naar een volledig nieuwe rol. Bijvoorbeeld: de rol van Sales consultant of Office manager. Wij spreken dan intern van groeitrajecten. Je groeit als het ware stap voor stap naar die nieuwe rol. Elke nieuwe fase biedt een extra uitdaging. Let’s Work wil daarmee een heel duidelijk perspectief bieden aan onze collega’s die die ambitie hebben. Dat maakt dat voor beide partijen de verwachtingen duidelijk zijn en daaraan doelstellingen kunnen gekoppeld worden. Uiteraard biedt Let’s Work in elke fase een consequente en constructieve begeleiding aan door ervaren collega’s en door praktijkgerichte opleiding. Bovendien staan er ook op geregelde tijdstippen feedbackmomenten op de agenda, waaruit ook wij nog altijd nieuwe inzichten putten.”

Blijven heruitvinden

“Da’s belangrijk, want we willen onszelf daarin ook blijvend heruitvinden. Wat vorig jaar nog goed werkte, kan dit jaar al helemaal achterhaald zijn. Die continue uitdaging wakkert mijn eigen nieuwsgierigheid ook alleen maar aan. De wereld en onze eigen sector is continu in beweging. Vandaag is het a, morgen is het b. Opleidingen maken en geven vraagt dan ook veel toewijding en voorbereiding. Het is een constant aanpassen.”

"Als ik zelf de opleiding geef, dan wil ik dat ik weet waarover ik spreek. Daarom staat mijn interesseknop voortdurend ‘aan’. Ik luister naar podcasts, volg TEDtalks en inspirerende websites, surf op Youtube en lees soms vier boeken tegelijk. Ik heb continu honger naar leren en bijleren. Volgens mij kan je trouwens geen trainer zijn als je zelf niet graag bijleert”, vertelt Caroline op dreef.

Verschillende visies en invloeden in huis

“Investeren in mensen en in kwalitatieve opleiding en training wordt bij Let’s Work dus met de dag waardevoller. Op die manier trek je misschien atypische profielen aan. Mensen met een andere visie en een kritische kijk brengen verschillende invloeden binnen. Zo blijf je als onderneming wendbaar en bij de pinken. Dat lijkt mij een heel positieve boodschap om mee af te sluiten”, knipoogt Caroline.

--------------------------------------------------------

Podcasttip van Caroline
Bruto Nationaal Geluk: een toegankelijke, doch goed onderbouwde podcast met pakkende verhalen en een stevige portie positieve psychologie.
Boekentip van Caroline
De boeken van neuropsychologe Elke Geraerts over de kracht van ons brein
Tip voor een brein in rust
De poëzie van de Perzische dichter Rumi

--------------------------------------------------------

Wil jij zelf proeven van onze Let’s Work opleidingen en trainingen?
Heb jij als student net jouw hoger diploma behaald en wil je door ons ondergedompeld worden in de wereld van recruitment? Jouw stoel staat klaar! Solliciteer hier.

Of wil jij jouw onderneming versterken met het talent van de toekomst?
Neem contact op met jouw Let’s Work kantoor in de buurt.