home / blog / Interview Adriana 10 jaar International
terug naar overzicht

Trots zijn op wat goed gaat en tijd geven aan wat moeilijker loopt.

2021-05-20

Adriana Vainer over ‘haar’ divisie: Let’s Work International

Onze collega Adriana Vainer is dit jaar 10 jaar aan de slag bij Let’s Work en dat laten we niet zomaar voorbijgaan! Stap voor stap – of zeg maar steen voor steen – bouwde ze onze divisie International uit: een verhaal van rekruteren over de landsgrenzen heen, administratie achter de schermen en vooral het ontzorgen van kandidaten en bedrijven.

Adriana, 10 jaar in dienst: proficiat! Hoe kijk je terug op de voorbije jaren?

Adriana: “De tijd gaat snel, die tien jaar lijken wel voorbij gevlogen. Ik ben erg dankbaar voor de kansen die ik gekregen heb. Het is klein begonnen met een tweetal kantoren en kijk waar we nu staan. Met vallen en opstaan, veel uitzoeken, elke uitdaging aangaan en uiteindelijk ook successen boeken. Ik ben blij dat ik mijn kennis en ervaring intussen kan delen met mijn teams.”

Hoe heeft werken bij Let’s Work jou veranderd?

Adriana: “Ik heb geleerd om geduld te hebben en te relativeren. Trots zijn op wat goed gaat en tijd geven aan wat moeilijker loopt. Good things take time, ook al gaat de rekruteringswereld snel.”

“Ik probeer de collega’s ook te stimuleren om bij een tegenslag niet bij de pakken te blijven zitten. Even stilstaan, brainstormen en daarna de gepaste actie ondernemen, alleen zo zet je stappen vooruit”, vertelt Adriana trots.

Je bent intussen Divisie manager International. Vertel eens?

Adriana: “Dat klopt. Ik ben indertijd gestart in een food kantoor. Ik kreeg in 2015 de kans om mee mijn schouders te zetten onder een pilootproject van internationale rekrutering, meer bepaald in Roemenië, mijn thuisland. Stilaan werd de vraag naar en de pool aan kandidaten zo groot dat het internationale verhaal moest worden uitgewerkt: divisie Let’s Work International was geboren.”

  • Gesmeerde tandem

“Op vandaag is divisie International een goed gesmeerde tandem waarbij kantoor International instaat voor het vinden van buitenlandse werkkrachten, ondersteuning bij hun verhuis, huisvesting, administratie en integratie van a tot z. Bovenal zijn wij met International hun vaste aanspreekpunt.”

“Kantoor Food fungeert dan weer als verlengde van kantoor International: dankzij onze vaste portefeuille aan klanten-bedrijven kunnen we deze buitenlandse medewerkers vlot aan een waardevolle job helpen”, aldus Adriana.

Wat doet de divisie International?

Adriana: “We willen met International enerzijds een antwoord bieden aan de krapte op de Belgische arbeidsmarkt. Denk maar aan de vele knelpuntvacatures in techniek of in productie. Daarnaast staat International ook vooral voor waardig werk voor mensen uit het buitenland.”

“Wij beschikken intussen over een grote pool van kandidaten en rekruteren ook zelf potentiële kandidaten ter plaatse in Roemenië, Moldavië, Bulgarije… We zijn (samen met de klant) aanwezig op lokale jobbeurzen, organiseren jobdagen, hebben nauwe contacten met de plaatselijke technische universiteiten… Samen met de klant bekijken we welke kanalen we best kunnen aanspreken om de vacatures vlot ingevuld te krijgen”, verduidelijkt Adriana.

Wat maakt International zo sterk?

  • Achter de schermen

Adriana: “Naast het invullen van de knelpuntvacatures doet International ook alles achter de schermen. Denk maar aan verblijfsvergunningen, huisvestiging, mobiliteit, afspraken bij de bank, bij de mutualiteiten, integratie in het bedrijf… Er komt heel wat bij kijken.”

  • Eigen initiatief

“Daarom gaan we ook heel ver in het screenen. Kandidaten moeten 200% zeker zijn dat ze die stap willen zetten. Anders is het zonde van alle inspanningen. We laten het initiatief dan ook vooral uit hen komen. Let’s Work biedt de mogelijkheid, maar zal nooit mensen overhalen. Voor ons draait het om een duurzame match op lange termijn, niets minder”, benadrukt Adriana.

  • Betrokkenheid

Adriana: “De hele procedure duurt doorgaans zes maanden. Dat is niet niks, zowel voor kandidaat als bedrijf. Gezien de intensiteit van de hele procedure is de betrokkenheid van onze medewerkers bij elke afzonderlijke kandidaat ook zeer hoog. Dat is nodig, want je zit bij het begin met een afstand van ruim 3000 km. Dan is nabijheid en bereikbaarheid héél belangrijk.”

Adriana licht toe: “Die doorgedreven opvolging kunnen we mede garanderen omdat we enerzijds een (dedicated) dossierbeheerder aanstellen bij het bedrijf én omdat alle International collega’s native speakers zijn. Taal mag geen barrière zijn. Integendeel, dankzij communicatie in eigen taal bouwen we gemakkelijker vertrouwen op.”

  • Verbinding

Adriana: “Bovendien weten vele van onze International collega’s maar al te goed hoe het is, of ze hebben misschien zelf eerst in een groentefabriek gewerkt. Hun eigen levenservaring zorgt ook voor verbinding en connectie.”

“En laat verbinding voor deze gemeenschap nu net van héél groot belang zijn als het op integratie aankomt. De meeste van onze buitenlandse uitzendkrachten wonen samen met 4 à 5 mensen – soms ook collega’s - in hetzelfde huis. Ze zijn elkaars eerste aanspreekpunt of zelfs steun en toeverlaat, zowel op als naast het werk. Mensen spreken met elkaar en delen ervaringen.”

“Het netwerk waarop we intussen kunnen terugvallen hebben we te danken aan de mond-aan-mond-reclame in deze gemeenschap. En het breidt elke dag nog meer en meer uit… Ze noemen mij niet voor niets de moeder van alle Roemenen.” (lacht)

Welke ambities heeft International voor de toekomst?

“Ik heb indertijd voor Let’s Work gekozen omdat ik iets wilde gaan doen met mijn roots én omwille van het maatschappelijk belang van mijn job. Dat is op vandaag niet anders: ik bruis van de goesting om vooruit te gaan, elke opportuniteit wil ik benutten. Maar ik lig niet wakker van het aantal landen waarin we actief zijn”, aldus Adriana.

“Rekrutering is werken met en voor mensen. Divisie International moet organisch verder groeien en maximaal inzetten op een kwalitatieve dienstverlening voor elke partij. Sinds 2021 zetten we met International ook onze eerste stappen in regio Oost-Vlaanderen, dus we zijn alvast goed op weg.” (knipoogt)

Tot slot: wat mogen we jou nog wensen, Adriana?

“Doe mij maar nog eens minstens 10 jaar Let’s Work! Ik zie nog heel veel potentieel en kan niet wachten om verder te groeien met het ganse team”, glundert Adriana.

Dan zien we je graag terug in 2031 voor het volgende interview! Bedankt voor jouw inzet, creativiteit en doorzetting de voorbije jaren. We zijn blij jou aan boord te hebben!

Nood aan ondersteuning van onze divisie International? Contacteer hen meteen!
Voor West-Vlaanderen kan dit via international@letswork.be of 051 74 43 09
Voor Oost-Vlaanderen kan dit via international.ovl@letswork.be of 09 355 50 87