home / blog / flexi-jobs-2024
terug naar overzicht

2024 brengt nieuwe mogelijkheden voor flexi-jobs

2024-01-11

Het nieuwe jaar brengt nieuwe mogelijkheden voor flexi-jobs: vanaf 1 januari 2024 zijn ze beschikbaar in 22 sectoren.

Deze uitbreiding is synoniem aan nieuwe kansen, hand in hand met een aantal nieuwe regels. Benieuwd naar de werkuren, wat je maximaal kunt verdienen en waar je nieuwe kansen liggen? Lees verder voor een overzicht van de vernieuwde voorwaarden voor flexi-jobs in 2024.

slim bijverdienen: de flexi-job

Het flexi-werkstatuut biedt de perfecte mogelijkheid om naast je hoofdbaan of na je pensionering wat bij te verdienen. Stel, je bent vast in dienst en zoekt naar extra inkomen. In dat geval kun je een flexi-job starten als je in de drie voorgaande kwartalen ten minste 4/5de hebt gewerkt bij een andere werkgever. Dus, wil je in het eerste kwartaal van 2024 een flexi-job beginnen, dan dien je in april, mei en juni 2023 aan de 4/5de eis te hebben voldaan.

Er zijn echter enkele belangrijke aandachtspunten: een flexi-job bij een bedrijf binnen dezelfde groep als je vaste werkgever is niet toegestaan, tenzij je via een uitzendbureau werkt.

Vanaf 2024 is er een bijkomende voorwaarde voor zij die switchen van een voltijdse baan naar een 4/5de positie. Kies je voor zo'n overgang én wil je het combineren met een flexi-job, dan is het belangrijk om een wachtperiode van twee kwartalen in acht te nemen. Deze begint vanaf het derde kwartaal na de overstap. Bijvoorbeeld, ga je per 1 januari 2024 over op een 4/5de baan, dan is het toegestaan om tot eind september 2024 een flexi-job te hebben, maar van oktober 2024 tot maart 2025 is dit niet mogelijk. Na deze periode kun je weer flexi-jobben.

Ook voor gepensioneerden staan de deuren open om als flexi-jobber te werken. Ben je 65 of ouder, dan kun je direct beginnen. Dit geldt eveneens voor gepensioneerden onder de 65 die voor hun pensioen minimaal 4/5de werkten. Heb je voor je pensioen minder gewerkt, dan moet je eerst twee kwartalen als gepensioneerde geregistreerd staan voordat je mag starten met een flexi-job.

vernieuwde voorwaarden voor flexi-jobs 2024

Bij Let's Work zorgen we ervoor dat jij helemaal bij bent met de laatste updates. Sinds begin 2024 moet je rekening houden met een paar belangrijke veranderingen.

jouw nieuwe inkomensplafond voor flexi-jobs

Naast je hoofdberoep een flexi-job uitvoeren? Let dan op het nieuwe inkomensplafond van € 12.000 per jaar voor je inkomsten uit je flexi-job. Als je meer verdient, betaal je belasting op het extra bedrag. Goed nieuws voor gepensioneerden: voor hen geldt dit plafond niet.

jouw werkuren: geen maximum, wel slim plannen

Er is geen vastgesteld maximum voor het aantal uren dat je mag werken. Je bent vrij om te kiezen hoeveel je werkt, zolang je maar binnen de grenzen van het inkomensplafond blijft. Volgens de overheid komt dit neer op ongeveer 880 uur per jaar. Bij Let's Work helpen we je graag om je uren slim in te delen, zodat je niet onverwacht belastingen moet betalen.

minimumloon en flexibele uren

Je kunt elke dag tussen de 3 en 9 uur werken in je flexi-job. En vanaf nu word je betaald volgens het wettelijke barema dat overeenstemt met je functie. Alleen in de horeca geldt een vast minimumloon van € 12,05 per uur, inclusief vakantiegeld. 

meer sectoren, meer kansen

Het flexi-statuut, oorspronkelijk gestart in de horeca in 2015, is flink gegroeid. Eerst waren er 10 sectoren waarin je een flexi-job kon hebben, maar dat aantal is nu uitgebreid met 12 nieuwe sectoren. Dit betekent meer kansen in kinderopvang, onderwijs, voeding, automechanica, bussen en autocars, land- en tuinbouw, begrafenisondernemingen, de publieke sport- en cultuursector, rijscholen, de eventsector, en de verhuis- en immosector.

jouw sprong naar flexibiliteit en extra inkomen

Of je nu je inkomen wilt verhogen, naast je huidige baan of pensioen, of simpelweg je horizon wilt verbreden binnen een scala aan industrieën, flexi-jobs openen deuren die voorheen gesloten bleven. En onthoud, mocht je onderweg hulp nodig hebben of vragen hebben, staan wij altijd voor je klaar. Laat de kans op een flexibeler werkleven niet aan je voorbijgaan en ontdek vandaag nog wat flexi-jobs voor jou kunnen betekenen.

Heb je nog vragen of wil je graag meer informatie? Neem contact met ons op via je vertrouwde Let’s Work kantoor.