home / blog / deconnectie
terug naar overzicht

Hoe laat jij het werk volledig los?

2023-06-29

Volle gas vakantie! 

6 tips voor jou en je collega’s

 

Deconnectie. Dat betekent dat je na de werkuren de ruimte krijgt om niet gestoord te worden. Want vrije tijd en vakantie dienen om volledig te ontkoppelen. Dat blijkt in de praktijk alleen niet zo evident te zijn: zowel voor de medewerker zelf als voor de collega’s. Digitale tools maken het ons namelijk steeds makkelijker om met elkaar in contact te blijven, waar je ook vertoeft tijdens je verlof.

Nu we stilaan allemaal in vakantiemodus gaan, deelt Let’s Work graag enkele tips om de grens tussen werken en vakantie zo goed mogelijk te bewaken. Want ook dat hoort bij samenwerken.

Wat doen de collega’s (of wat doen ze beter niet)?

  • Goede afspraken maken...

Juist ja. Stem vooraf goed met elkaar af met de collega die met verlof gaat. Wanneer en hoe mag je hem/haar contacteren? Trekt je collega naar het buitenland? Dan is hij/zij misschien moeilijker bereikbaar? Wat is bovendien dringend en wat niet? Wat voor je collega als dringend wordt ervaren, staat misschien onderaan op jouw prioriteitenlijst?

  • De ene grens is de andere niet

Vind jij het oké om gebeld te worden tijdens je verlof? Misschien verkiest je collega eerst een Whatsappje zodat hij/zij kan antwoorden of terugbellen wanneer er ruimte en tijd is. De verwachtingen en noden zijn voor elke persoon anders. Respecteer dit en bespreek met elkaar wat haalbaar is voor beide partijen in functie van de continuïteit van het werk.

  • Trek de lijn door

Komt er een externe vraag binnen waarmee enkel jouw vakantiegaande collega raad weet? Houd de gemaakte afspraken consequent aan en communiceer hierover duidelijk naar de externe partij. Je helpt of begeleidt zelf de andere partij waar mogelijk. De klant of leverancier begrijpt heus wel dat het tijdens vakantieperiodes iets langer kan duren. En open communicatie zorgt nu eenmaal voor nog meer begrip.

Wat kan je zelf doen?

Dat je zelf instaat voor een digitale detox, dat mag al lang geen nieuws meer zijn. Bepaalde groepen muten of zelfs tijdelijk apps verwijderen kan al wonderen doen. Maar wat kan je als vakantieganger nog doen om volledig te deconnecteren?

  • Schrijf. Alles. Op.

En dan bedoelen we echt alles. Ga voor een totale breindump. Noteer voor aanvang van je verlof jouw prioriteiten bij je terugkomst. Geloof ons, na drie weken in je eigen bubbel komt een geheugensteuntje ongetwijfeld goed van pas wanneer je er weer invliegt. Nog beter is om vooraf een (schets van je) planning voor de eerste week na je verlof uit te werken. Zo weet je meteen waar je aan toe bent bij je terugkomst.

Neem bovendien je notities mee op vakantie. Neen, niet om er actief aan te werken. Wel om elke gedachte, bedenking, hersenspinsel of bezorgdheid meteen op papier en uit je hoofd neer te pennen. Hallo, leeg hoofd!

Wist je trouwens dat een rustpauze voor je brein ervoor zorgt dat je nieuwe ontdekkingen doet? Jouw bovenkamer legt dan nieuwe, creatieve connecties, wat kan zorgen voor een welgekomen eureka-moment.

  • Lees fictie

Ligt dat ene boek over leiderschap of assertiviteit op de werkvloer al zó lang onaangeroerd te blinken op je nachtkastje? Bijleren is altijd een grote meerwaarde. Zeker wanneer je er ruim de tijd voor hebt. Wil je niettemin helemaal ontsnappen aan de realiteit van de dag? Duik dan in een roman die jou 1001 emoties tegelijk laat voelen of verdrink in een fantasieverhaal dat je helemaal doet wegdromen. See you op een andere planeet!

  • Overdracht naar collega’s

Zorg voor een volledige en duidelijke overdracht naar jouw collega’s vóór de start van je rustperiode. Dat wil zeggen: schriftelijk én mondeling. Overloop dit samen met de collega’s zodat je waar nodig nog wat extra informatie kan meegeven. Stem concreet af wat door welke collega opgevolgd zal worden en brengt hiervan ook de betrokken partijen op de hoogte. Zo weten zij (en jij!) tot wie ze zich kunnen wenden.

Overdracht van taken of informatie doe je bovendien niet de laatste vijf minuten voor je de deur uit huppelt richting het strand. Plan hiervoor samen met je collega’s een geschikt moment in. Ga even apart zitten zodat je doelgericht en gefocust te werk kan gaan.

Gebruik ten slotte de overdracht voor jouw collega’s als basis om er terug in te vliegen wanneer je jouw werkplek terug binnen stapt (of slentert?) na afloop van je vakantie.

 

Heeft de rust je toch aan het denken gezet en overweeg je een nieuwe uitdaging? Bracht jouw brein in balans je nieuwe inzichten over je loopbaan? Let’s Work luistert en helpt je vrijblijvend verder. Contacteer jouw kantoor in de buurt.