home / blog / Good-to-knows over jobstudenten
terug naar overzicht

3 good-to-knows bij het tewerkstellen van jobstudenten

2024-05-23

Let’s Work pikt drie waardevolle good-to-knows over jobstudenten voor je uit. Perfect voor een bedrijvige zomer in jouw onderneming!

Wist je dat…

Niet elke student kan werken als jobstudent?

Dat de leeftijd een belangrijk criterium is bij de bepaling of iemand al dan niet als jobstudent mag werken, dat weet jij natuurlijk al. Maar wist je ook dat studeren de hoofdactiviteit van je werkkracht moet zijn en hij/zij ingeschreven moet zijn in een onderwijsinstelling om te kunnen werken als jobstudent?

Concreet hebben we het dan over een middelbare school, het hoger/universitair onderwijs óf een examencommissie. Maar let op want…avondonderwijs, schoolstages en onderwijs met beperkt leerplan vallen uit de boot. Ook wie zijn studie heeft stopgezet, mag niet langer onder het statuut van jobstudent werken. Studenten die alternerend leren, komen dan weer wél in aanmerking als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Schakel je een jobstudent in via Let’s Work? Dan gaan wij het statuut van de (kandidaat-) jobstudent uiteraard nauwgezet na en begeleiden jou en je student van a tot z.

 

Het gewone (hogere) RSZ-tarief van tel is als de jobstudent meer dan 600 uur per jaar werkt?

Ja, de voordelige solidariteitsbijdrage voor werkgevers (5,42% i.p.v. 25%) vervalt voor de uren boven de 600. Meer nog, ook de jobstudent draagt op zijn/haar beurt meer af (13,07% i.p.v. 2,71%). Hou de gewerkte uren dus goed in de gaten. Via de website www.studentatwork.be kan de student controleren hoeveel uren hij nog kan werken tegen de voordelige solidariteitsbijdrage.

Tip: de webapplicatie student@work voorziet ook een toegangscode die de student aan de werkgever kan bezorgen, zodat die ook het resterend aantal uren van de student kan consulteren.

Schakel je een jobstudent in via Let’s Work? Dan zijn wij juridisch gezien werkgever en gaan wij uiteraard het contingent van de (kandidaat-) jobstudent nauwgezet voor je na.

Toch de jobstudent inschakelen boven de 600 uur? Dat kan nog steeds, maar dan als werkstudent. Ook daarin kan Let’s Work je begeleiden.

 

Buitenlandse studenten ook als jobstudent in België kunnen werken?

Da’s goed nieuws! Want ook zij beschikken over waardevolle kennis, ervaring en capaciteiten. Er wordt alleen een onderscheid gemaakt tussen EER en Niet-EER-studenten.

Die eerste groep zijn studenten die de nationaliteit hebben van een lidstaat van de EER (d.i. Europese Unie, Ijsland, Noorwegen, Liechtenstein) of Zwitserland. Zij kunnen onder dezelfde voorwaarden werken als de Belgische student, d.w.z. met een geldige ID. Een single permit is niet vereist.

De tweede groep zijn logischerwijs studenten die niet de nationaliteit hebben van een lidstaat van de EER of van Zwitserland. Voor hen zijn verblijfsdocumenten wel vereist, dit op basis van studentenstatuut en met vermelding arbeidsmarkt.

Wil jij een buitenlandse student inschakelen, maar vind je de regelgeving complex? Dan helpen de collega’s van Let’s Work International je graag verder.

-------

Wil jij je jobstudenten voor deze zomer slim en eenvoudig plannen? Informeer naar onze planningstool NXTPlan. Dankzij deze tool houd je aanwezigheden en beschikbaarheden nauwgezet bij én doe je aan poolopbouw om afwezigheden efficiënt op te vangen. Zo wordt de continuïteit van het werk in je bedrijf eenvoudig gegarandeerd!

Niet zeker of een jobstudent echt de meest geschikte of voordelige formule is voor jouw specifieke situatie? Dan is een fleximedewerker misschien iets voor jou! Lees hier alles over de uitbreiding van flexiwerk sinds 1 januari 2024 of neem contact op met jouw vertrouwde Let’s Work kantoor.