Let's read

verwerf nieuwe inzichten en handige tips

naar overzicht

Let's Work pakt uit met scan 'Werken in de Toekomst'

Bedrijfsleiders en HR-managers weten als geen ander dat de digitale revolutie een grote impact heeft op werken en jobs in de toekomst. Automatisering en digitalisering zullen bepaalde menselijke taken en banen grondig veranderen of zelfs vervangen. Bedrijven en organisaties zullen andere vaardigheden vragen van hun medewerkers en dat creëert heel wat nieuwe organisatie-, talent- en HR-uitdagingen. Yvan Dierckxens van IDEA4U, experts in the art of motivation, leidde ons intensieve onderzoek in goede banen.

Jouw expert in werk onderzoekt en informeert

Als jouw expert in werk neemt Let's Work zijn verantwoordelijkheid. Wij blijven mee met de evoluties in de arbeidsmarkt en onderzoeken welke kansen en bedreigingen de digitale revolutie met zich meebrengt voor jouw bedrijf. Bovendien kijken wij hoe andere Belgische bedrijven hiermee omgaan. De resultaten bundelden wij in onze scan 'Werken in de Toekomst' en die delen wij graag met onze klanten.

Tijd om onze klanten wakker te schudden

Wij bevroegen liefst 143 Belgische HR-professionals over de digitalisering van de arbeidsmarkt: bedrijfsleider, HR-managers en recruiters. Het resultaat? De gemiddelde Vlaamse kmo ligt niet wakker van de digitalisering en dat is op zijn minst zorgwekkend. Want grote bedrijven investeren wél bewust en intensief in de digitale revolutie en artificiële intelligentie. Dat betekent wellicht zwaar investeren, maar op termijn creëren deze inspanningen een voorsprong op de concurrentie: hun zaken verlopen efficiënter en sneller en daardoor kunnen ze voor 100% focussen op hun kernactiviteit.

Welke impact heeft de digitalisering op de jobmarkt?!

Niet anticiperen op de digitalisering is geen optie, want de automatisering is een feit. Daardoor zullen bepaalde jobs verdwijnen, maar zullen er ook heel wat nieuwe jobs ontstaan: functies zoals ingenieur, programmeur of onderhoudstechnieker voor automatisatielijnen. Slimme machines maken bepaalde jobs gemakkelijker en minder belastend. Voorbeeld: wanneer een robot patiënten uit bed tilt komt er voor verpleegkundigen tijd vrij voor het menselijk aspect van hun job.

Wat verandert er voor de HR-medewerker?

Meten is weten. Artificële intelligentie zal de klassieke rekruterings- en selectieprocessen versnellen en efficiënter maken: wat nu manueel loopt zal automatisch gebeuren. Daardoor zullen HR-medewerkers sneller en beter reageren op opportuniteiten, hun processen versnellen en hun efficiëntie verhogen. Bovendien moeten HR-afdelingen blijven investeren in nieuwe of extra (technische) vaardigheden en competenties. Trainingen en opleidingen worden daardoor een constant aandachtspunt. Want medewerkers moeten blijven flexibel inzetbaar zijn. Bovendien is het een manier om de vergrijzing op te vangen.

Wat drijft en motiveert mensen?

Mensen zijn op zoek naar sociale relaties: ze willen SAMEN-werken. De menselijke factor blijft dus essentieel als drijfveer en motivatie. Medewerkers willen bouwen aan een vertrouwensrelatie en net dat kan jou onderscheiden als HR-partner. Want een menselijke klik maakt het verschil t.o.v. chatbots - al versnellen die bepaalde basisprocessen, zoals het stellen van de traditionele profielvragen. Verdieping, vertrouwen creëren en een relatie opbouwen blijft het terrein van de HR-medewerker.

500 Fortune-bedrijven investeren tijd en geld in eigen systemen

Goed om te weten: waar kleine bedrijven er vaak voor kiezen om de digitalisering en automatisering van hun HR-processen uit te besteden aan de vaste HR-partner, gaan grote bedrijven voor eigen systemen op maat. HR-partners moeten dus investeren in belangrijke tools voor hun klant. Let's Work anticipeert hier alvast op en trekt in 2019 voluit de kaart van digitalisering en automatisering met nieuwe digitale systemen.

Meer weten? Onze onderzoekresultaten inkijken?

Benieuwd naar meer? Neem contact op met jouw Let's Work-kantoor en maak een afspraak. Wij lichten de resultaten van onze toekomstscan met plezier toe.

Reactie van een klant op de Let's Work- toekomstscan

"Ik wil jullie graag feliciteren met jullie boeiende, grondige onderzoek. De 7 conclusies waren een plezier om te lezen en heel overzichtelijk vormgegeven. Een dikke pluim dat julie zo goed op de hoogte zijn van alle digitale evoluties. Zelf heb ik een aantal zaken moeten opzoeken omdat ik de technologie nog niet kende of nog niet bekeken had vanuit HR-perspectief. Ik heb dus weer heel wat bijgeleerd. Bedankt!"

 
ready for the next step
6420 jobs Let's get started