Let's read

verwerf nieuwe inzichten en handige tips

naar overzicht

5 tips om je productiviteit te boosten tijdens je werkdag

Zelden zijn twee werkdagen dezelfde. Of je tevreden bent over je dag hangt voor een groot stuk af van je energiepeil en de mate waarin je voorbereid en gestructureerd van start gaat.

Stel je voor:

Een zwoele zomeravond. Je haast je na het werk naar een veelbelovende after work party. Je klinkt op de voorbije werkdag, op morgen, op de vakantie en op plannen voor nieuwe trips. Ja, het is gezellig. Hoewel je vast van plan was om 22 uur af te ronden, besef je iets na middernacht dat er nog een halve werkweek op je wacht. Je zakt af en duikt recht het bed in om de resterende slaapuren optimaal te benutten.

's Morgens verschalk je de wekker meerdere keren, spring je snel de douche in en pluk je verse kleren uit de wasmand. Strijken of niet: that's the question . Ontbijt is tijdverlies en lunch wordt improviseren. Je vergat de files te checken en schuift vervolgens nerveus aan terwijl je door je mailbox scrolt. Oef. Je hebt het gehaald. Tijd voor productiviteit.

Maar eerst koffie! Je rent van vergadering naar vergadering. Beluistert voicemails, beantwoordt berichten en krabbelt links en rechts to do's neer. Je screent de meest dringende berichten in je inbox en neemt je voor om vanavond je mailbox eindelijk te herorganiseren. Tot je plots merkt dat je al een kwartier te laat bent voor je wekelijkse afspraak met je moeder. Je hoopt deze keer op een filevrije rit en laat meteen je bureau achter voor wat hij is.

Herkenbaar?

Dramatisch druk

Je hebt het druk, maar je productiviteit is dramatisch. Je holt continu achter de feiten aan en hebt het gevoel niets wezenlijk te realiseren. Voel je de nood om het anders aan te pakken? Dan helpen deze 5 eenvoudige productiviteitstips je al een heel eind op weg.

5 gewoontes die productieve mensen anders aanpakken

1. Start 's avonds

Lijst 's avonds kort op wat jouw prioriteiten voor de volgende dag zijn. Zowel professioneel als privé. Een lijstje, jawel. Of je dat nu elektronisch doet, op papier of in een creatief bullet journal, wat voor jou werkt, is goed genoeg. Voordeel? Je bevrijdt je van de onrust in je hoofd en je valt zorgeloos in slaap, want je hebt een plan voor de volgende dag.

2. Weet wat je aantrekt

Zorg ervoor dat je garderobe draagbaar is: gewassen en gestreken, dus. Bij voorkeur leg je die de avond voordien klaar. Zo vermijd je 's morgens alvast een kwartier doelloos rondjes draaien voor je kleerkast.

3. Ontbijt en lunch slim

Doe de test. Ga een week werken op croissants als ontbijt en snelle spaghetti als lunch. Probeer het de week erna met een even vluchtige kom yoghurt met muesli - tegenwoordig handig mee te nemen in hippe bowls - en lunch met kant en klare slaatjes. Natuurlijk weerhoudt niets je ervan om 's avonds zelf een eigen gemaakte versie voor te bereiden. Noteer in beide weken het aantal energiedipjes die je doorheen de dag ervaart. En let op je niveau van concentratie. Trek nu zelf je conclusies.

4. Het goud van de ochtendstond

Sta vroeger op. Je bed uitrollen om 6.30u of om 7u? Wees eerlijk dat kost je precies evenveel moeite. Een halfuur vroeger opstaan betekent koffie in stilte. Tijd voor een krant. En misschien wel tijd voor een streepje beweging en muziek. Blijf in elk geval zo lang mogelijk offline. Heb je kinderen? Dan is dit moment goud waard. Ervaar hoe een prikkelvrij begin van de dag je wapent tegen de storm aan prikkels overdag.

5. Structuur werkt

Breng structuur in je werkruimte, want orde brengt rust. Deel daarna je werkdag op in doelen en hang er een 'beloning' aan vast. Probleem X opgelost? Tijd voor koffie. Dringende telefoontjes afgewerkt? Benen strekken en post ophalen. Tekst uitgeschreven? Een vluchtige blik op sociale media. Oké, deze is gevaarlijk. Leg voldoende karakter aan de dag om niet te blijven hangen, want sociale media zijn evengoed een productiviteitskiller. Hoe je het ook aanpakt, een combinatie van afvinken en kleine beloningen zijn miniboosts die je stap voor stap doorheen een productieve werkdag leiden.

 
ready for the next step
6196 jobs Let's get started