Let's read

verwerf nieuwe inzichten en handige tips

naar overzicht

Maximaal ontstressen? Ga met een gerust hart op vakantie in 7 stappen.

Spendeer jij je zomer het liefst op een exotisch strand met een heerlijke cocktail in de hand? Of kies je voor een staycation met elke dag een leuk avontuur in eigen land? Wat je plannen ook zijn, je vakantie is dubbel en dik verdiend na een jaar hard werken. Al is de deur achter je dichttrekken niet altijd even eenvoudig. Vaak blijf je ook tijdens de vakantie met je hoofd - en je smartphone - bij het werk. Wij geven je zeven onmisbare tips voor een zorgeloze vakantie.

1. Werk zoveel mogelijk taken af

Start in de laatste werkdagen voor je vakantie geen nieuwe projecten op, maar leg de focus op het afronden van je takenlijst. Ben jij iemand die sommige zaken eindeloos uitstelt omdat ze je minder liggen? Zorg ervoor dat ook deze taken afgehandeld zijn. Altijd handig: stel je out-of-office een dagje eerder in. Zo creëer je extra tijd om alles af te werken.

2. Vraag om een back-up

Heb je nu al nachtmerries over de bergen werk de je opwachten bij terugkomst? Deel je zorgen en vraag wie jouw taken zal overnemen tijdens je verlof. Is er een collega die kan inspringen of is er ruimte voor extra ondersteuning? Tijdelijke krachten zijn een perfecte oplossing om de permanentie tijdens de zomer te verzekeren.

3. Voorzie een goede overdracht

Het is belangrijk om je vervanger duidelijk te briefen. Geef mee wat dagelijks op de planning staat. Lijst lopende projecten en bijbehorende deadlines op. Informeer ook je klanten en leveranciers en laat weten bij wie ze terecht kunnen tijdens je afwezigheid.

4. Wat is dringend?

Maak duidelijke afspraken met je werkgever en collega's. Ben je bereikbaar bij problemen en welke situaties vallen onder de noemer 'dringend'? Kan je gebeld worden of verkies je een sms? Door dit vooraf te bespreken, voorkom je een pak frustraties tijdens je vakantie.

5. Digitale detox

Ga voor een ontwenningskuur en schakel je smartphone uit. Als dat te moeilijk lijkt, geef jezelf dan elke dag een vastgelegde tijdsduur om je Facebook-, WhatsApp- of Instagramberichten te checken. Gebruik je je telefoon om foto's te nemen? Zet je toestel op vliegtuigmodus. Wedden dat je de sociale media niet eens mist?

6. Neem een notitieboekje mee

Op vakantie ontdek je vaak nieuwe dingen. Misschien krijg je zelfs een briljante ingeving die je op het werk van pas zal komen. Noteer je idee in een notitieboekje zodat je het verder kan onderzoeken na je vakantie. Toch liever digitaal? Probeer Evernote. In deze app kan je meteen een foto, artikel of document aan je notitie koppelen.

7. Sterker dan jezelf?

Blijft de onrust opspelen? Overleg met je reisgezelschap en zoek naar een compromis. Voorzie bijvoorbeeld een vast tijdstip waarop je je mails checkt. Zo weten je kinderen dat ze nu even niet mogen storen. Tegelijk kunnen ze al uitkijken naar hoe je straks met hen het zwembad onveilig zal maken.

Tijdelijke ondersteuning inschakelen? Contacteer jouw dichtsbijzijnde Let's Work-kantoor.

 
ready for the next step
1600 jobs Let's get started