Let's read

verwerf nieuwe inzichten en handige tips

naar overzicht

Sollicitatiegesprek? Schitter dankzij de STARR-methode!

Sollicitatiegesprekken zijn zenuwslopend. Maar dankzij een goede voorbereiding blijf jij je zenuwen voortaan de baas. Onze Let's Work-consulenten wijden je in de veelgebruikte STARR-methode in. Ofwel dé manier om jouw soft skills in de verf te zetten.

De STARR-vragen krijg je al-tijd!


Jij bent meer dan de som van je opleidingen en talenten. Daarom stellen recruiters ook vragen om je zogenaamde soft skills te leren kennen. Ofwel: die persoonlijke eigenschappen die jou maken tot wie je bent. Op basis van deze soft skills kunnen zij inschatten of jij als persoon zult klikken of botsen met het bedrijf.

Wat zijn STARR-vragen?


STARR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Een STARR-vraag polst naar een lastige situatie uit het verleden en hoe jij die hebt aangepakt. Op basis van jouw antwoord proberen recruiters toekomstig gedrag te voorspellen. Beantwoord jij de STARR-vragen overtuigend, dan laat je zien dat jij de juiste M/V bent voor de job.

Enkele voorbeelden:
"Beschrijf een probleem op je vorige job en hoe je dat hebt opgelost."
"Je vertelt dat leiderschap één van jouw sterkte is, toon dat aan met een voorbeeld uit je huidige job."

Gebruik STARR in je motivatiebrief


Wacht niet tot het sollicitatiegesprek om in te spelen op STARR-vragen. Anticipeer door STARR al te gebruiken in je motivatiebrief. Want soft skills kun je niet aantonen met diploma's of getuigschriften. En het is heel eenvoudig: zet de STARR-antwoorden op papier die jou onderscheiden van de andere kandidaten:

Stap 1. Situatie: Beschrijf een recente situatie.
Stap 2. Taak: Wat was jouw taak?
Stap 3. Actie: Welke acties heb je ondernomen?
Stap 4. Resultaat: Wat was het resultaat?
Stap 5. Reflectie: Was je tevreden?

STARR toont de mens achter de medewerker


Het succes achter STARR? Seeing is believing. Jij kunt wel zeggen dat je proactief bent, maar het is zoveel krachtiger als je dit staaft met recente voorbeelden. Wees daarbij concreet en bondig: gebruik cijfers en scheid hoofd- van bijzaken. Maar pas op: leer je verhaal niet uit je hoofd of je bekomt het tegenovergestelde effect! Veel succes.

Vragen over de STARR-methode?


Neem nu contact op met jouw Let's Work-consulent.

 
ready for the next step
1653 jobs Let's get started