Let's read

verwerf nieuwe inzichten en handige tips

naar overzicht

5 redenen waarom het slim is om je hobby's op je cv te zetten

Is het verstandig om die cursus kalligrafie, je lidmaatschap van de judoclub of jouw passie voor reptielen op je cv te vermelden? De meningen zijn verdeeld, maar als je het slim aanpakt zijn de voordelen absoluut groter dan eventuele nadelen. Doe nu je voordeel met de tips van onze Let's Work-consulenten en vul je cv slim aan.

Waarom je hobby's op je cv zetten een goed idee is


1. Je wilt van je hobby je beroep maken


Veel mensen dromen ervan om van hun hobby hun beroep te maken, maar weinig mensen proberen het ook. Doe je het toch, dan is het belangrijk om jouw expertise en ervaring in de kijker te zetten, ook al situeert die zich in je vrije tijd. Want jouw verzorgde tuin en de bloemstukjes die je elke week maakt voor de school van de kinderen zijn absoluut relevant als je aan de slag wilt bij een bloemist. Hobby's tonen belangrijke interesses en basiscompetenties die je in je job verder kunt ontwikkelen tot professionele skills.

2. Je hobby toont je kernkwaliteiten


Heb jij meer dan 10 huisdieren, dan heb je vast een zorgend karakter. Snoei jij je buxusbollen graag in gekke vormen, dan ben je wellicht een creatieve geest. Heb jij het buurtcomité opgericht, dan ben jij ondernemend én een leiderstype. Word jij blij van auto's tunen, dan heb je vast een goed oog voor detail. Ben jij vrijwilliger in het dagcentrum in je buurt, dan toont dat je sociale hart. Zet jij je al 10 jaar in als scoutsleider, dan ben jij ongetwijfeld een teamspeler... Je begrijpt het al, via je hobby's bewijs je dat jij over de eigenschappen beschikt die nodig zijn voor jouw droomjob.

3. Je hobby toont wie je bent als mens


Jij als persoon bent veel meer dan de feiten op je cv. Daarom wil je toekomstige werkgever ook de mens achter de medewerker kennen. Maar je persoonlijkheid zet je niet zo gemakkelijk op papier. Help de HR-manager daarom op weg door jouw favoriete hobby's te vermelden, waarom jij die zo fijn vindt en welke vaardigheden en competenties je daardoor ontwikkelde. Want wie graag fotocollages maakt is vast creatief en nauwgezet. En wie 3 teamsporten doet moet wel een actief en sociaal dier zijn.

4. Je hobby's tonen jouw brede interesses


Mensen zijn complexe wezens en veel meer dan hun job. Je hobby's tonen andere facetten van jouw karakter en bedrijven begrijpen alsmaar meer dat het loont om alle competenties van hun mensen in te zetten. Want blije medewerkers zijn productieve medewerkers. Ben jij dus een feestbeest, dan ben jij wellicht de geknipte M/V voor het feestcomité. Loop jij elk kwartaal een marathon, dan kun jij misschien de loopclub op het werk leiden. Durf te tonen wie je bent en wat je kunt.

5. Je hobby's tonen of je past binnen de bedrijfscultuur


Recruiters willen weten of jij in het bedrijf en het team zult passen. Als je hobby's beter matchen bij de bedrijfswaarden dan die van je medekandidaat, dan kan dat doorslaggevend zijn. Je hobby's zijn dus veel meer dan de perfecte ijsbrekers tijdens een sollicitatiegesprek, gedeelde interesses verbinden. Bovendien houden ondernemingen van mensen met een passie. Waarover spreek jij vol vuur?

Schaaf nu je cv bij: vul je hobby's aan!


Aan de slag: wees specifiek en eerlijk over je hobby's: 'gitarist in een rockgroep' is veel authentieker dan 'muziek'. Vergeet ook niet te vermelden welke vaardigheden en competenties je door je hobby's ontwikkeld hebt! Veel succes. Hulp of advies nodig? Neem direct contact op met je Let's Work Consulent.

 
ready for the next step
1391 jobs Let's get started