Let's read

verwerf nieuwe inzichten en handige tips

naar overzicht

Solliciteren door slim te netwerken in 5 stappen

Wist je dat 70% van de vacatures wordt ingevuld buiten de klassieke sollicitatieprocedures om? Dat is bijna 3 op 4 functies! Toch is het zo: de meeste jobs worden ingevuld via via: via spontane sollicitaties (stuur je cv), via het eigen netwerk (ken een medewerker) of via de vaste HR-partner (meld je aan bij het uitzendkantoor). Mis deze kans dus niet en zorg ervoor dat jij opduikt in het netwerk van je favoriete werkgevers. Wij verklappen hoe je dat het beste aanpakt:

Stap 1. Breng je netwerk in kaart

Netwerken is contacten leggen die je carrière vooruit kunnen helpen. Vrienden en familie, kennissen en (ex-)collega's, je netwerk is groter dan je denkt. Leg je adresboek, Facebook-vrienden en andere kennissen dus allemaal samen en bedenk wie jou kan vooruithelpen. Stuur deze netwerk-links een e-mail, bel ze even op of spreek persoonlijk af. Onthoud: mensen vinden vooral een job via verre kennissen, en meestal ben je maar één contact verwijderd van jouw droomjob.

Stap 2. Voor wat hoort wat

De basis van een sterk netwerk is vertrouwen. Mensen houden ervan om andere mensen te helpen en meestal verwachten ze niets terug. Maar het principe I scratch your back, you scratch mine duur toch het langst. Onthoud dus dat netwerken een wisselwerking is tussen geven en nemen: zet een tweerichtingsverkeer in gang en vergeet je gulle helpers niet te bedanken. Misschien kun jij ze ooit vooruithelpen met jouw netwerk?

Stap 3. Ga naar netwerkevents

Een workshop of bedrijfsevent, een vakseminarie of -congres, ... Het zijn allemaal prima netwerkkansen. Toch krijgen de meeste mensen het al benauwd als ze nog maar het woord 'netwerkevent' horen. Maar netwerken is echt niet alleen voor snelle jongens. Netwerken is praten - niet meer, niet minder. Bovendien toont het jouw leergierigheid en zin voor initiatief. Wees dus niet bang om met jezelf naar buiten te komen. Trek je stoute schoenen aan en doe het gewoon. Ook privéfeestjes zijn trouwens prima netwerkkansen ...

Stap 4. Netwerken kan ook online

LinkedIn is het grootste professionele onlinenetwerk: zoek de link tussen jouw droombedrijf en je netwerk. Bingo! Vergeet ook Twitter en Facebook niet: alle sociale media zijn een laagdrempelige manier om met oude kennissen in contact te komen of om nieuwe contacten te leggen. Extra tip: volg jouw droombedrijven online en profileer jezelf en je expertise in slimme reacties. Jouw engagement geeft je meteen een streepje voor.

Stap 5. Gebruik het netwerk van je uitzendkantoor

Als jouw uitzendkantoor weten wij vaak als eerste welke jobs vrijkomen bij onze klanten. Klop dus snel aan bij de experten van Let's Work. De aanbeveling van jouw HR-partner opent deuren! En dankzij onze gespecialiseerde divisies ben je zeker dat wij je alleen bellen voor jobs die écht bij jou passen. Want hoe duidelijker jij bent over wat je zoekt, hoe beter wij je kunnen helpen. Maak snel een afspraak met jouw Let's Work-consulent.

PS Ontdek ook hoe sociale media jouw sollicitatieproces een boost geven.

 
ready for the next step
1262 jobs Let's get started