Let's read

verwerf nieuwe inzichten en handige tips

naar overzicht

8 do’s and dont’s bij spontaan solliciteren

Spontaan solliciteren? Niet iedereen gelooft erin. Toch kan het werken, als je het slim aanpakt. Want doe je het goed, dan getuigt een spontane sollicitatie van een grote interesse en zin voor initiatief. Bovendien ben je andere kandidaten te slim af en komt je cv in een reservedatabank terecht, waaruit je snel opgevist wordt bij een volgende sollicitatieronde? Bingo!

1. Wees selectief

100 brieven versturen is zinloos. Kies voor focus! Droom jij al van kindsbeen van een baan bij bedrijf x of y? Blijf dan niet wachten tot de geknipte vacature op de website verschijnt. Klop spontaan aan, maar doe het doordacht!

2. Ga voor je droombedrijf

Als je solliciteert bij bedrijven die je helemaal wow vindt, zorg dan ook voor een wow-sollicitatie. Doorsneesollicitaties belanden op de doorsneestapel en worden - helaas - verticaal geklasseerd. Opvallen is dus de boodschap!

3. Doe je huiswerk

Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over jouw droombedrijf en wat de kernwaarden en -competenties zijn. Voorbereiding is de sleutel tot succes - ook bij spontaan solliciteren.

4. Gebruik je (social) netwerk

Check op LinkedIn of je iemand kent bij het bedrijf? Misschien kun je om een introductie vragen? Of al je prangende vragen stellen? Of inspelen op wat er leeft binnen het bedrijf?

5. Personaliseer je cv en motivatiebrief

Focus op wat relevant is voor je droom-werkgever. Leg in je motivatiebrief precies uit waarom jij zo graag voor het bedrijf wilt werken en waarom jij de geknipte persoon bent.

6. Bewijs je motivatie

Relevante voorbeelden, bijzondere realisaties en positieve referenties ... Accentueer wat jou bijzonder maakt en leg de link naar wat jij voor het bedrijf kunt betekenen.

7. Schakel hulp in

Meld je aan bij gespecialiseerde uitzendkantoren zoals Let's Work. Wij hebben vaak een lange termijnsamenwerking met onze klanten. Dat betekent dat wij vaak als eerste op de hoogte zijn van nieuwe vacatures!

8. Laat het los

Spontane sollicitaties opvolgen is prima - dat bewijst je motivatie. De HR-verantwoordelijken stalken is dat niet! Maar blijf je droombedrijven wel volgen op sociale media en reageer professioneel op hun meldingen. Zo sta je in elk geval op de eerste rij wanneer er een geschikte vacature vrijkomt.

Veel succes!

Hulp nodig bij het spontaan solliciteren? Vraag raad aan jouw Let's Work-consulent.

 
ready for the next step
1262 jobs Let's get started