home / blog / wel-zijn begint bij bewust-zijn
terug naar overzicht

Wel-zijn begint bij bewust-zijn

2021-04-15

Over het belang van gelukkige medewerkers

Een voltallig team waarin elke medewerker zich optimaal in z’n vel voelt én daarbij ook de beste resultaten neerzet, elke ondernemer of leidinggevende droomt ervan. Wie investeert in geluk op de werkvloer investeert ongetwijfeld ook in het succes van de eigen onderneming.

Maar wat ons als HR expert bovenal interesseert, is welke impact happy en healthy employees nu echt op je onderneming hebben?

  • Minder verzuim en verloop

Tevreden medewerkers dragen bij aan een laag ziekteverzuim. Ze melden zich minder vaak ziek of afwezig en blijven bovendien langer aan de slag bij dezelfde werkgever. Dat bespaart je in elk geval een pak verzuim- en vervangingskosten.

  • Hogere productiviteit en dienstverlening

Blije werknemers zijn energiek, productief en enthousiast. Ze nemen initiatief en denken mee over mogelijke verbeterprocessen. Daarvoor zijn ze bereid om hier en daar een extra effort te doen. Een uurtje doorwerken of inspringen voor een collega: slechts een kleine moeite!  Die werkvreugde straalt af op hun collega’s en dat zorgt dan weer voor een positieve kettingreactie.

  •  Ambassadeurschap

Gelukkige medewerkers zijn ambassadeurs van je bedrijf: ze dragen hun werkgeluk ook uit buiten de kantoormuren naar hun eigen netwerk. Positieve ervaringen van mensen dragen ongetwijfeld bij aan een ijzersterke eerste indruk bij potentiële kandidaat collega’s. You never get a second chance to make a first impression, weet je nog?

Wel-zijn begint bij bewust-zijn

Hoe weet ik dan dat mijn medewerkers wel-zijn? Welke alarmbellen bestaan er en hoe zorg ik dat de extra inspanningen hiervoor hun doel niet missen? Het welzijn van medewerkers bezorgt vele ondernemers slapeloze nachten.

Vooreerst is er een gouden regel: welzijn begint bij bewust-zijn. Laat je inspireren door vakmensen, schakel de preventie adviseur in om je hierin te begeleiden, vraag input van de eigen medewerkers en vooral: creëer bewustzijn. Laat ‘wel-zijn’ leven binnen je bedrijf. Om een doelgericht welzijnsbeleid uit te stippelen moet je alle partijen mee hebben in je verhaal.

Bij Let’s Work bijvoorbeeld ontvangen de collega’s maandelijks een mailing waarbij één praktisch welzijnstopic wordt uitgelicht. We zetten de collega’s zelf aan het werk met: mindfulness –en meditatietips, info over het belang van een goede zithouding, het nut van microbreaks, de invloed van gezonde voeding, een goede nachtrust en ga zo maar door.

Hoe je goed aan Wel-Zijn doet

Let’s Work bezorgt je alvast de voornaamste handvaten voor een doeltreffend welzijnsbeleid.

  • Autonomie vs teamwork

Ga op zoek naar een goede balans tussen teamwork en autonomie in de job. Medewerkers krijgen graag de vrijheid en het vertrouwen om zelfstandig beslissingen te nemen, maar wisselen al even graag van gedachten met een collega. Zelfsturende teams bijvoorbeeld laten toe om als team naar een zelfde doel toe te werken en tegelijk de volledige verantwoordelijkheid over een bepaalde opdracht te dragen.

  • Meerwaarde creëren

Leuk werk is afwisselend en uitdagend. Maar plezier in de job beleef je pas vooral als je het gevoel krijgt dat jouw bijdrage van belang is voor het eindresultaat. Laat mensen doen wat ze graag en goed doen en baseer je daarvoor op hun talenten en competenties. Het resultaat komt vanzelf.

  • SOS werkdruk

Houd werkdruk bij medewerkers goed in het oog. Niet evident, want de werkdruk moet precies goed zijn. Voor de ene te hoog en voor de andere te laag, het is in elk geval een dunne scheidingslijn. Peil dus regelmatig naar hoe de werknemers de werkdruk ervaren.

  • Laat mensen mens zijn

Elke medewerker heeft in het beste geval een heel fijn leven naast het werk. Voor de meesten is dat privéleven zelfs een pak belangrijker dan de werksituatie. Begroet je medewerkers ’s morgens aan de koffiemachine. Laat toe dat iemand een baaldag heeft en daardoor wat minder productief is. Vraag hoe het weekend was en of ze al reisplannen hebben voor deze zomer?

  • Communiceer

Interne communicatie, voor vele bedrijven een fikse uitdaging. Zelfs wanneer je denkt dat je interne communicatie op wieltjes loopt, kan het nog altijd beter. Laat weten waar je mee bezigt bent, wat er op de agenda staat, welke koers je wil varen en hoe de medewerkers daar zullen deel van uitmaken. En ja, ook de minder evidente boodschappen horen daarbij. Collega uit dienst? Informeer het team en sta open voor hun vragen